2022

Пројекција филмова "Златни дечко" и "Клифорд: велики црвени пас"

Ново домаће филмско остварење "Златни дечко" доноси причу о талентованом младом фудбалеру Денису Марковићу, који веома млад успева да се прогура у сам врх светског фудбала.
Филм "Клифорд: велики црвени пас" доноси причу о ситуацији у којој средњошколка Емили Елизабет сретне магичног спасиоца животиња који јој поклања малу црвену куцу. Она ни не слути да ће се пробудити и пронаћи огромног пса од три и по метра у свом малом стану у Њујорку.
2022

Пројекција филмова "Бетмен" и "Лето када сам научила да летим"

Филм "Бетмен" је смештен током друге године Бетменове борбе против криминала и прати га док истражује корупцију Готам Ситија и суочава се са Загонетачем, серијским убицом опседнутим загонеткама.

Филм "Лето када сам научила да летим" је емотивна прича која прати 12-годишњу девојчицу Софију током њеног летовања са баком на Хвару, а наизглед досадно летовање са две баке употпуниће нова пријатељства, први пољубац, помирење са отуђеном породицом и суочавање са смрћу, те ће се распуст претворити у непроцењиво и незаборавно искуство.
2022

Радио драма "Госпођа министарка" у изведби наше школе глуме

Прва радио представа у Ћуприји, "Госпођа министарка" у извођењу Школе глуме Установе културе биће емитована 5. марта на таласима "Дак" радија!

Представа, тачније, најпознатија сцена када долази фамилија, настала је током "онлајн" наставе, а ментори наше школе Марија Миладиновић и Урош Младеновић, најпозитивније могуће су искористили тадашње околности и, наравно, извукли најбоље.
2022

Пројекција филмова "Било једном у Србији" и "Енканто: магични свет"

"Било једном у Србији" је топла људска прича смештена између два светска рата у Лесковац, у коме се необичним сплетом околности догоди право чудо и изгради историја тог малог места где станују велики људи.

"Енканто: магични свет" је анимирана прича о необичној породици Мадригали, која живи скривена у магичној кући у планинама Колумбије, у дивном и шармантном месту званом Енканто.
2022

Представа "Идеална половина"

Представа "Идеална половина" је урнебесна комедија о четворо људи који, у жељи да пронађу себе, свако у свом животном добу, упадају у неочекиване ситуације из којих морају да се чупају како знају и умеју.

Постављајући питање: "Има ли уопште 'идеалног' или 'идеалне'?" или је то само део наших жеља и снова, публика се кроз смех приближава овим судбинама, необичним ситуацијима и заплетима. Духовита, паметна и питка комедија, свакако никога неће оставити равнодушним.
2022

Изложба "Чеси у Ћуприји - век пријатељства"

"Не постоји народ у новијој историји Ћуприје који је оставио значајнији траг и важније смернице свеукупног развоја једног поднебља од Чеха".

Изложба "Чеси у Ћуприји - век пријатељства" је заправо покушај одавања почасти и захвалности чешким пријатељима за све чему су нас научили и оно што су нам оставили, али исто тако представља и озбиљан рад на очувању значајне културноисторијске баштине.
2022

Представа "Елинг"

Постоји неколико култних филмова који истражују чудне парове. Међу њима је ЕЛИНГ, норвешки филм који је 2002. кандидован за награду Оскар. Ова топла људска прича, са елементима црне комедије, дошла је и на сцену позоришта из којег, после представе, излазимо осећајући се боље што смо имали прилику да упознамо ликове какви су Елинг и Кјел Барне.
2022

Пројекције филмова "Хоћу мужа" и "Поцрвенела панда"

'Хоћу мужа' је руски филм редитељке Соње Карпунине, у коме једну од главних улога тумачи најпознатији глумац у Србији, али и Русији, Милош Биковић. За новинарку Љубу све у њеном животу одвија се по плану: ради као водитељка на ТВ и има успешног и богатог вереника Роберта. Али тај план одлази дођавола кад Љубин мобилни престане да ради па она затражи да позив обави с телефона случајног пролазника.

Поцрвенела панда (енгл. Turning Red) амерички је рачунарско-анимирани фантастично-хумористички филм из 2022. године. Меј Ли је самоуверена тринаестогодишњакиња која је растрзана између тога да буде послушна ћерка и своје ни мало пријатне адолесценције која са собом носи неприлагођеност.
2022

Пројекције филмова "Доктор Стрејнџ: у мултиверзуму лудила" и "Соников филм 2"

Доктор Стрејнџ у мултиверзуму лудила је амерички научнофантастични акциони хорор филм из 2022. године у режији Сема Рејмија. Наставак је филма 'Доктор Стрејнџ' и 28. је филм у Марвеловом филмском универзуму, као и први хорор филм у њему.

Соников филм 2 је акциони филм из 2022. направљен на темељу франшизе Sonic the Hedgehog и наставак је анимираног хита 'Соников филм' из 2020. године.
2022

Представа 'Шта је собар видео?'

'Шта је собар видео' је позоришна представа омладинског позоришта 'Дадов' коју је режирао Срђан Ј. Карановић, према тексту Џоа Ортона.

Главни догађај у овој урнебесној комедији енглеског писца Џоа Ортона јесте покушај угледног психијатра да прикрије своју прељубу користећи се лажима, при том уплићући себе и остале актере у све већи хаос да би на крају био приморан да ипак каже истину не би ли спасао не само своју каријеру или брак већ и доказао сопствену урачунљивост.
2022

Мини позоришни карневал за младе

Установа културе 'Ћуприја' и Школа глуме Ћуприје у сарадњи са ћупријском Канцеларијом за младе поносно најављују мини позоришни карневал намењен младима. Овај позоришни карневал одржаће се у периоду од 14. до 17. јуна а све представе у оквиру карневала одржаће се у сали ОМШ 'Душан Сковран'.
2022

Представа 'Смрт и девојка'

Установа културе Ћуприја је први пут иступила из оквира организатора културних активности и постала копродуцент једне изузетне позоришне представе.

Комад "Смрт и девојка" у режији Николе Љуце изводе Тамара Крцуновић (Паулина Салас), Милан Марић (Др. Миранда) и Милош Тимотијевић (Герардо).
2022

Документарно-играни филм 'Кнез Лазар'

Филм је документарно-играног типа. Сниман је у Крушевцу, Ужицу, Пироту, манастиру Раваница, Плочнику, Прилепцу, Новом Брду, Скопљу, Једрену и Бурси. У филму причају еминентни стручњаци из области историје, војне историје, археологије, црквене историје.

Кроз филм гледаоци бораве у местима где је могао да буде и дела и сам кнез Лазар али такодје чућемо и турски угао приче о кнезу Лазару, Мурату и Косовском боју. Све ово прати играни део у виду анимација и визуелних ефеката како би још више дочарали причу о периоду о ком се приповеда.
2022

Фестивал музичке изузетности - Раванелиус

Фестивал музичке изузетности, Раванелиус, ове године одржаће се у Ћуприји у периоду од 03. до 10. јула. Ово је треће издање овог фестивала, који је природни наставак музичке традиције која се у нашој општини кроз Школу за музичке таленте већ скоро пола века.

Изузетни извођачи, богат програм, прилагођен свим генерацијама, чека нас на овогодишњем Раванелиусу. Чућемо неке већ познате извођаче, али ћемо бити и у прилици да видимо нова музичка лица.
2022

Представа 'Тезга као живот - све је на продају'

У амфитеатру Моравског парка чули смо причу о шумадијском сељаку Тијосаву Обреновићу из села Ајдуци, који живи негде у подножју планине Букуље. Ово дело описује живот српског сељака у селу које се гаси, па је зато сатирична комедија. Јунак је последњи становник свог села, неожењен је, на рубу личне егзистенције, без перспективе и наде.
2022

Представа 'Помахнитали'

Ова представа била је прилика да се чује прича о жртвама селфи културе и других облика виртуелних вредности. Бави се људима који су постали опседнути статусним симболима, брендовима и другим стварима. У трци за успехом они потпуно губе компас. У свакој од сцена протагонисти заврше са нервним сломом због неких ситних, свакодневних проблема, који ремете форму "савршености". Тако уморни од борбе, гужве, свађа, са осећајем незадовољства и изопштености, за утеху окаче селфи на коме све изгледа савршено.
2022

Дечја представа 'Последња ноћ'

Представа "Последња ноћ", која најбоље дочарава бајку "Лепотица и звер", одржана је 19. августа у амфитеатру Моравског парка. Улаз на ову представу за децу био је бесплатан, што је била сјајна прилика за многе родитеље и њихове малишане да у оквиру летњег програма наше установе културе погледају и једну дечју представу. Ова представа била је прилика да се бајка француског писца Шарла Пероа, у којој лепог принца због његове окрутности чаробница претвара у ружну звер, поново оживи, на један нов и креативан начин.
2022

Пројекције филмова 'Света Петка: крст у пустињи' и 'Малци 2: Груов почетак'

'Света Петка: крст у пустињи' је филм о побожној девојци Параскеви, која напушта свој живот међу људима у граду Константинопољу и након ходочашћа у Јерусалим, одлази у јорданску пустињу где проводи наредних 40 година свог живота борећи се са искушењима, гресима и унутарњим демонима. Прати се њен пут од обичне девојке до највољеније и најпоштованије Светитељке православља.

'Малци 2: Груов почетак' је прича у јеку седамдесетих година прошлог века, усред помаме за бујним распуштеним косама и звонцарама, где Гру одраста у предграђу. Велики фан групе суперзликоваца, Гру смишља план како да постане довољно зао да може да им се придружи.
2022

Дечја представа 'Моравски пустолов'

Авантуре омиљеног јунака Пустолова гледали смо у једној популарној ТВ емисији, а главну улогу је тумачио Милан Лане Гутовић. Сада лик пустолова и његове догодовштине оживљава глумац Бојан Милорадовић кроз ову представу.

Представа је бајковита и интерактивна, а деца, дружећи се главним јунаком, науче пуно о доброти, храбрости, другарству и природи.
2022

Представа 'Књига о Милутину'

Mонодраму „Књига о Милутину“ изводи Ненад Јездић, један од најбољих српских глумаца. Реч је о истоименом роману Данка Поповића, који је на сцену поставио редитељ Егон Савин.

Много година после 1914. и почетка Првог светског рата, Милутин се у мислима враћа на дан када су звона звонила са свих страна и позивала људе у рат. Он, протагонист и приповедач, присећа се болних тренутака који су обележили његов, али и животе многих других.
2022

Концерт камерног ансамбла 'Серафим'

Потпуно бесплатан концерт камерног састава 'Серафим' за ћупријску публику поводом дана општине Ћуприја, уз дела Баха, Вивалдија, Јенкинса и Вребалова.

Камерни ансамбл "Серафим" чини дванаесторо чланова из Параћина, Ћуприје и Београда.
2022

Филм 'Комедија на три спрата'

Филм "Комедија на три спрата" прати комичне и често сулуде авантуре станара једне наизглед обичне стамбене зграде у Београду. Галерија ликова – отуђених и саможивих, али доброћудних душа је супротстављена усамљеној згради у којој живе, која као и заједница коју су запустили, почиње убрзано да пропада.

Захваљујући лошим цевима и мнистериозним подземним водама Београда, ситуација кулминира и све их затекне неспремне.
2022

Анимирани филм 'Шапе гнева - легенда о Хенку'

Синхронизовани анимирани филм "Шапе гнева – легенда о Хенку" говори о Хенкију, љупком псу, који машта о томе да постане самурај и креће на путовање за својом судбином.

На његову несрећу, оно што ће пронаћи је чудан и негостољубив град Какамучо, у коме он болно штрчи, јер јен он пас, а сви остали су...мачке! А као што сви знамо, мачке стварно, али стварно, не воле псе!
2022

'НА ЛИТИЦИ' - представа за младе

Ово је егзистенцијалистичка романтична комедија о двоје младих људи који траже смисао живота, настала по истинитој причи.

Синопсис: На интернет чет-руму, Јулија објављује да жели да се убије и да то не жели да уради сама.

Представу изводе Маја Шуша и Никола Павловић. Режију потписује Зоран Зарубица, по комаду "Норвешка данас" швајцарског писца Игора Бауерсиме.
2022

Концерт 'Музички времеплов'

Концерт под називом "Музички времеплов" је концерт музичких уметника Предрага Качавенде, баритона и Николе Ђокића, пијанисте.

Ови млади уметници раде у основној музичкој школи "Душан Сковран" у Ћуприји. Предраг Качавенда је професор соло певања, док је Никола Ђокић корепетитор и наставник клавира. Програм овог концерта подразумева дела Вивалдија, Хендла, Шуберта, Брамса, Равела, Христића и других композитора.
2022

Концерт оркестра Школе за музичке таленте и француске сопранисткиње Колин Инфант

у организацији Установе културе, у сарадњи са Школом за музичке таленте, под покровитељством Општине Ћуприја, у оквиру пројекта швајцарске организације "Forgerons du Rêve", наступио је гудачки оркестар Школе за музичке таленте и сопранисткиња Колин Инфант из Француске.
2022

Представа 'ПЕТРИЈИН ВЕНАЦ'

Са великом дистанцом и још већим животним искуством, Мирјана Карановић се после 40 година враћа причи о јединственој жени наше књижевности.

Ово је представа о боркињи из малог рударског места која се не предаје, о крхкој жени која не одустаје од живота, већ га прихвата у свој његовој горчини.

Радује се малим стварима и магичним тренуцима, који ремете предвидиву линеарност и стереотипију тешког живота једне жене у унутрашњости.
2022

Биоскоп установе културе: 'Вера' и 'Мачак у чизмама'

У филму 'Вера' пратимо лик Вере Пешић, која у лавиринту шпијунских игара на Балкану, од Беча до Цариграда, опстаје међу југословенским, немачким и британским шпијунима с двоструким и троструким агендама, сама, без идеологије, али одлучна да се бори и преживи.

У анимираном филму 'Мачак у чизмама: последња жеља' одважни одметник, мачак у чизмама, откриће да су његова страст према опасности и занемаривање безбедности дошли по своје. Мачак је искористио девет живота, али се успут забројао. Враћање живота одвешће га у његову највећу потрагу икада.
2022

Новогодишњи концерт Драгана Ђорђевића Сузукија и Душана Ерегића

У четвртак, 22. децембра, од 20 часова у сали ОМШ 'Душан Сковран' одржан је Новогодишњи концерт у изведби Драгана Сузукија Ђорђевића (виолончело) и Душана Ерегића (клавир).

На репертоару су била дела Шумана, Бетовена, Попера, Менделсона и Шниткеа.
2022

Представа за децу 'Чаробни колач'

У представи ’Чаробни колач’ Власница посластичарнице, Пралина, бивша чаробница, почела је све да заборавља. Заборавила је где су јој капа и варјача, где је ставила орахе, заборавила је чак и тајни састојак од ког се прави Чаробни колач за Дан смеха, који се приближава.

Пралина и њене помоћнице, Јагода и Вишња, су забринуте због тога, јер становници тог града насмејани су и срећни читаве године уколико поједу бар комадић Чаробног колача.

Истовремено, Лавринија, зла чаробница, краде Пралинину чувену књигу рецепата са идејом да уништи Дан смеха. Јагода и Вишња крећу у потрагу за књигом, срећу Лавринијог мачка Момчила, који обожава Пралинине колаче.