najava-karneval-2022

Званична најава карневала

'Краљ Иби', 'Хејтикета' и 'И у добру и у злу' пред ћупријском публиком од 14. до 17. јуна

Установа културе 'Ћуприја' и Школа глуме Ћуприје у сарадњи са ћупријском Канцеларијом за младе поносно најављују мини позоришни карневал намењен младима.

Овај позоришни карневал одржаће се у периоду од 14. до 17. јуна а све представе у оквиру карневала одржаће се у сали ОМШ 'Душан Сковран'.

Првог дана карневала, 14. јуна, неформална уметничка иницијатива 'Културоциклин' из Крушевца одржаће представу 'Краљ Иби' у 19 часова.

Другог дана карневала, 15. јуна, Школа глуме Ћуприје извеће премијеру представе 'Хејтикета' у 19 часова.

Трећег дана карневала, 17. јуна, одржаће се представа 'И у добру и у злу', представа која је имала више извођења и у Ћуприји, али и у другим градовима и општинама у Србији.

Током целог трајања фестивала у холу ОМШ 'Душан Сковран' биће постављена кутија за донације, где ће сваки посетилац моћи да личном донацијом (у складу са својим могућностима) допринесе наставку успешног рада и функционисања наше Школе глуме.

'Краљ Иби' - о представи


Након бројних Културоциклинових радионица одржаних током августа и септембра у склопу пројекта "КултурАгора", као једну од значајних тема млади су издвојили Утицај интернета, друштвених мрежа и медија у обликовању ставова. Продубљујући њихова размишљања потребом развијања медијске писмености, која је у темељу интелектуалне слободе и критичког сагледавања друштвених феномена, одлучили смо се за ново читање драме "Краљ Иби".

Надовезујући се на естетику света којом смо се бавили и у ранијим продукцијама Културоциклина, размишљали смо – Каква слика света нам се нуди са црног огледала? Колико смо постали зависни од медијског као новог владара наших живота? Какав је културни простор којим смо окружени? Има ли га уопште? Најзад, колико је ибијевског у сваком од нас и које су дугорочне последице таквих поступака?

Будући да је једна од водећих идеја пројекта КултурАгора – отварање простора културе – у дубини овог читања "Краља Ибија" налази се покушај тражења и остваривања слободе и пропитивање положаја уметности и културе у друштву.

Пројекат је продукција чланова групе Културоциклин, а подржан од Културног центра Крушевац и бенда Бахтало Диве.

Текст – Алфред Жари
Концепт и режија – Сандра Максимовић
Играју – Војин Вукелић, Јелена Вучковић, Павле Ивановић, Мартин Томић, Александар Гашић, Маша Мишић, Ана Бацић Подршка – Ива Митровић, Јована Станојловић, Лара Анђелковић, Анђела Богићевић, Ива Бојовић, Нина Насковић, Андреа Ковачевић
Избор музике, кореографија – Сандра Максимовић
Шминка: Марија Ћирић
Оригинална музика сонга – Томислав Илић у извођењу бенда Бахтало Диве
Инспицијенти, суфлери: Марко Божовић, Јелисавета Милосављевић, Ана Бацић
Дизај светла – Нина Насковићkralj-ibi-najava-2022

Званична најава представе 'Краљ Иби'


'Хејтикета' - о представи


Седма представа Школе глуме Ћуприја под називом Хејтикета води нас у једну основну школу и раслојава проблем етикетирања и креирања стигме међу ученицима те школе.

Од ликова упознајемо Анастасију, Миу, Сару, Алексу и Лену. Прво четворо су групица оних популарних са којима би свако желео да се дружи. Имају своје ритуале, имају ону која је главна у групи, али шта се дешава када у њихову школу дође девојчица по имену Лена, главна је потка ове наше приче.

Коме је намењена? Ову причу желимо да испричамо свим ученицима и ученицама основних школа који ће се у неким моментима идентификовати, али и увидети колико проблема може да донесе један, наизглед безазлени надимак.hejtiketa-mini-karneval

Званична најава представе 'Хејтикета'


'И у добру и у злу' - о представи


Представа И у добру и у злу настала је као продукт рада Школе глуме Ћуприја под окриљем Установе културе Ћуприја и била део је пројекта Зајечарске иницијативе и ЗИМАН-овог фонда за младе, а бави се проблемима младих, прати прелазак из младалачког доба у доба одговорности и живота са животним партнером.

Фокусирамо се на проблеме са којима се млади свакодневно сусрећу као што су насиље, равноправност полова, положај жена у друштву, депресија, усамљеност и како све то може утицати на креирање демократског друштва коме тежимо.

Представа је омладинска, препоручена младима, средњошколцима, студентима и старијим основцима. Режију потписују Урош Младеновић и Марија Миладиновић.i-u-dobru-i-u-zlu

Званична најава представе 'И у добру и у злу'
sta-je-sobar-video
predstava-smrt-i-devojka