kolin-infant-i-orkestar-szmt-2022

Званична најава концерта

Музиком започињемо месец децембар - Колин Инфант и оркестар ШЗМТ у нашој Ћуприји

У Ћуприји, у петак, 2. децембра, од 18 часова у организацији Установе културе, у сарадњи са Школом за музичке таленте, под покровитељством Општине Ћуприја, у оквиру пројекта швајцарске организације "Forgerons du Rêve", наступа гудачки оркестар Школе за музичке таленте и сопранисткиња Колин Инфант из Француске.

Улаз на концерт је слободан!


О сопранисткињи Колин Инфант


Сопранисткиња Колин Инфант започела је музичко образовање студирајући клавир и виолончело, да би се касније, због велике љубави према опери, определила за соло певање.

По добијању награде "Алан Фондари{ одлази на мастер студије на престижну Краљевску музичку академију у Лондону, у класи Кетлин Ливингстон и Јана Ледингама.

Колин Инфант истражује различите репертоаре – редовно наступа у ораторијумима, остварила се у бројним оперским улогама, а посебно интересовање показује за савремену музику, сарађујући са композиторима међу којима су Бруно Куле, Беноа Мену, Омар Јагуби, Филип Ерсан и други.

Редовно суделује као извођач и организатор концерата у познатим париким концертним салама, међу којима су дворане Радио Француске, Позориште на Јелисејским пољима, театар "Шатле".

Ова млада уметница учествује и у различитим пројектима широм Француске, са великим оркестрима и мањим ансамблима, који имају за циљ популаризацију класичне музике, како би се приближила широј публици.


maja-le-ru-obradovic

Маја Ле Ру Обрадовић

О Маји Ле Ру Обрадовић


Поред богатог репертоара са делима Менделсона, Болоња, Гуноа, Бартока и Чакловског, млади уметници ће премијерно на француском језику извести нова дела композиторке и идејног творца овог пројекта - Маје Ле Ру Обрадовић: "Узречице и сујеверја" и "Базар четири ветра", за које је уметница написала музику и текст, као и "Аве Марија", чији је аутор текста Франс Мажуа Лелу. Маја Ле Ру Обрадовић је учила гитару код Алберта Понсеа у Паризу и Дагоберта Линареса у Лозани.

Маја Ле Ру Обрадовић се дуго и интензивно бави компоновањем - њен музички израз, тонски и романтични, често је под утицајем балканског музичког наслеђа. Компоновала је два концерта за гитару и гудачки оркестар, као и велики број дела камерне музике.

Аутор је музике за два филма, а према њеној "Малој свити за принца" за соло гитару, инспирисаној новелом "Мали принц" Сент Егзиперија, настала је представа играна на четири језика у пет земаља.

Министарство културе Француске је 2012. године одликовало Мају Ле Ру Обрадовић Орденом Витеза уметности и књижевности.

У септембру ове године у Новом Саду је по поруџбини Фондације "Нови Сад – престоница културе 2022", премијерно изведено њено дело "Доситеј Обрадовић" за мецосопран, тенор, баритон, виолончело, флауту и клавир.

У оквиру манифестације "Festival de quitar de Vesoiх" почетком новембра у Женеви, њен нови концерт за гитару и оркестар "Concerto Sud - Atlantique" имао је светску премијеру, а као солиста је наступио наш сјајни млади гитариста Војин Коцић.

Иначе, композиторка и гитаристкиња, Маја Ле Ру Обрадовић, боравила је протекле године у Ћуприји поводом концерта Јохана Шмита и оркестра Школе за музичке таленте.

muzicki-vremeplov
petrijin-venac