Школа глуме - Ћуприја

skola-glume

Школа глуме - ко смо ми?

Школа глуме Ћуприја постоји и ради од 2017. године и огранак је Установе културе Ћуприја. У нашем граду препознали смо потребу младих за уметничким изражавањем и сценским представљањем и одлучили смо се за корак оснивања једне овакве школе.

Заинтересованост младих била је поприлично велика, те смо поделили кандидате у три групе – млађи основци, старији основци и средњошколци. У каснијем раду, средњошколци су се развили у студентску групу, а скоро сваке године уписујемо нову почетну групу.

Школа глуме Ћуприја је бесплатна за све. Динамика рада Школе глуме Ћуприја је два пута недељно, петком и недељом. Са пробама крећемо у октобру, а завршавамо у мају или јуну месецу. На крају школске године имамо јавно приказивање јавног часа или позоришне представе настале из процеса рада.

Принцип рада Школе глуме

Школа глуме Ћуприја настоји да младе људе едукује и да путем позоришних техника и метода ради на стварању зреле и здраве личности и изградњи осећаја заједништва. Оно што највише користимо у раду је метод примењеног позоришта, позоришта које активно промишља о ономе што се дешава, како у свету, тако и непосредој околини, о горућим проблемима, о питањима која нас лично муче. Јер све може постати тема о којој ћемо најпре разговарати, а онда и поставити одређена питања о томе и ставити све то у контекст једне представе. Школа глуме Ћуприја нас учи да промишљамо о друштву, о заједници, о вредностима, о ономе ко смо и ко можемо постати. Често организујемо посете позориштима, предавања позоришних радника, снимањима и слично, па су до сада наши полазници посетили Народно позориште, Београдско драмско позориште, имали прилике да виде како функционише радио и били на снимању серије „Војна академија“.skola-glume

skola-glume

На снимању серије "Војна академија"

Ко похађа нашу Школу глуме?

Доња граница за пријављивање полазника Школе глуме Ћуприја је 12 година. Полазници су подељени у три групе – почетна група, средња група и омладинци. Часови се одржавају у Школи за музичке таленте "Душан Сковран" где имамо пространу и светлу учионицу, а по потреби на располагању нам је и позоришна сала.skola-glume

skola-glume

skola-glume

skola-glume

Позоришне представе у изведби Школе глуме

До сада је Школа глуме Ћуприја припремила је 4 представе – "Није кринџ", "Како су постале ружне речи", "Ко није на часу" и "И у добру и у злу".

Све представе су настале из процеса рада са полазницима Школе глуме укрштајући познате драмске текстове са размишљањима и питањима наших полазника. Сваки текст садржи неку личну причу драматуршки упаковану у целину. Позоришна представа "И у добру и у злу" финансирана је од стране ЗИМАН-овог фонда за младе и Зајечарске иницијативе.

Носилац тог пројекта била је наша ученица Милица Радуловић. Циљ рада на оваквим позоришним представама је активно учешће и директно постављање питања публици о којима ћемо сви размишљати. Основа наших позоришних представа су друштвено ангажоване и едукативне представе о којима говоре млади за младе. .skola-glume

skola-glume

Предавачи у Школи глуме

Предавачи Школе глуме Ћуприја су Урош Младеновић, глумац и омладински радник и Марија Миладиновић, глумица и драмска педагошкиња. Урош је завршио глуму у класи професора Љубослава Мајере, а касније и докторирао.

Марија је завршила Примењено позориште у класи професорице Христине Муратиду. Обоје су студирали на Академији уметности у Новом Саду.

Од 2021/22. године са групом полазника радиће и чланови омладинске групе Милица Радуловић и Александар Коновалов, овога пута у улози драмских асистената. Милица и Александар су студенти Факултета Педагошких наука у Јагодини и Школу глуме Ћуприја похађају од 2017. године.skola-glume

Урош Младеновићskola-glume

Марија МиладиновићПоред наших сталних предавача, нашу Школу глумце често посећују пријатељи глумци. Тако су нам у гостима били Ненад Ненадовић, Никола Ракочевић, Мирослав Мики Радоњић, Јелена Гавриловић, Андрија Кузмановић, Воја Брајовић, Весна Станковић, Тамара Крцуновић, Зоран Цвијановић, Милош Тимотијевић и други.

Иван Јевтовић је наш драги гост и званични пријатељ и подршка Школе глуме Ћуприја.skola-glume

Наши полазници у разговору са глумцима, Милошем Тимотијевићем и Тамаром Крцуновићskola-glume

У разговору са Војом Брајовићем у фоајеу Београдског драмског позориштаskola-glume

Ненад Ненадовић имао је пар одличних савета за полазнике наше Школе глумеskola-glume

Глумица Јелена Гавриловић ради вежбу са полазницом наше Школе глуме, Милицом Радуловићskola-glume

Иван Јевтовић и Марија Миладиновић говоре о Школи глумеШкола глуме Ћуприја је институција културе која верује да су едукација, образовање и критичко размишљање кључни за развитак личности. Позориште нам пружа могућност да кроз континуирани рад градимо младе људе који ће путевима културе и уметности расти, развијати се и усавршавати и у раду на представама анализаирати најважније друштвене и личне проблеме и теме.skola-glume

Класа 2018./2019. - Школа глуме Ћупријаskola-glume

Ментори Урош Младеновић и Марија Миладиновић са полазницима на премијери представе "Како су постале ружне речи"