kucice-za-knjige

Кућице за књиге — ћупријска ризница знања

Знате ли шта су кућице за књиге?

То су баш кућице за књиге, у којима се налазе књиге које се могу слободно узимати за читање. Након читања, културно је вратити књигу у кућицу како би је и други могли прочитати. Књиге је могуће и заменити неким другим књигама које ви имате, а желите да их још неко прочита.
Било би лепо да не остављате оштећене књиге, у распаду или прљаве које нико не би пожелео да дохвати рукама.

Кућице су направили и поставили представници Ученичких парламената свих средњих школа у Ћуприји у сарадњи са Установом културе Ћуприје и локалном самоуправом. Може се рећи да има заиста позитивних примера када корисници кућица остављају у потпуности нове књиге, савремену књижевност, књиге из подручја популарне психологије, књиге националне кухиње и обичаја и сл., што све скупа утиче на чешће коришћење ових кућица. Управо то и треба да буде исход постављања ових кућица.

kucice
kucice

Представници Установе културе Ћуприја редовно обилазе кућице за књиге како би проверили њихово стање и допунили их новим књигама. Ипак треба да знамо да су ове кућице за књиге за све нас, без обзира да ли смо чланови библиотеке или ученици неке школе. Било би лепо да сви бринемо о овим кућицама за књиге.

kucice
kucice
kucice

Ако прилазите кућицама и видите разбацане књиге на којима се не види наслов, а и остављају утисак запуштености кућица за књиге, слободно их сложите и дајте пример другима како треба поступати са књигама.
Свуда у свету ове кућице се постављају на крају неке улице која је проходна или је у издвојеном насељу. Људи остављају књиге које су прочитали, а сви који желе могу узети књигу на читање. Постављене су и у близини игралишта за децу, тако да родитељи који доводе децу на играње, могу да читају док се деца играју и да је понесу и код куће да заврше започету активност. Сличне кућице се могу наћи и на плажи и сличним купалиштима.

Има пуно начина да се постављањем ових кућица, поред све дигиталне технологије и електронских књига, на радним местима, у школама, чекаоницама, привуку људи који још увек читају штампане књиге и новине и што је и најважније да се на тај начин инспиришу нови читаоци и будући чланови градских библиотека и читаоница.
И на крају, такође је важно поменути да су техничка подршка у постављању кућица за књиге били поред представника УП и ученици Техничке школе у Ћуприји занимања бравар-заваривач и тиме учествовали у промоцији размене књига у циљу јачања културе читања и развијања позитивних особина личности.

Сличну поруку су послали младима пројектом Ми варимо спортске справе, чиме су промовисали спорт као позитивни животни стил и алтернативу наркоманији, алкохолизму и асоцијалним облицима понашања. Тиме су показали да изучавање занимања бравар-заваривач не значи само стицање вештина групе послова изабраног занимања, већ и слање позитивних порука различитим циљним групама, различитог узраста, а посебно — својим вршњацима.

kucice
kucice
kucice
kucice
kucice
bombardovanje
dan-oslobodjenja