znamenite-zene-cuprije

Знамените ћупричанке 20. века

Прва изложба овакве врсте у Ћуприји

Обележавање и прослављање Међународног дана жена представља идеалну прилику да се укаже на положај жена у савременом друштву, на њихову посебност и специфичност у цивилизацијском развоју, борбу за остваривање својих права и резултате које су до сада оствариле.

У вези са тим, Установа културе "Ћуприја" поставила је себи за циљ да овогодишњи Међународни дан жена обележи изложбом о женама које су прославиле Ћуприју и учиниле је препознатљивом у земљи и свету. Постери посвећени знаменитим Ћупричанкама 20. века, са њиховим фотографијама и биографијама који ће бити представљени публици, у ствари су само делић онога чиме Ћуприја заиста располаже. А располаже невероватно талентованим људима.

vera-nikolic-atleticarka

Легенда српске атлетике - Вера Николић

Изложба "Знамените Ћупричанке 20. века" као прва овакве врсте у Ћуприји и овом делу Србије има едукативни карактер, уз фокус на културно-историјском развоју једног поднебља оствареном кроз дела великих жена. Као таква, ова изложба је пред собом поставила неколико циљева.
Можда би најважнији од њих био одавање почасти великим женама које су име Ћуприје прославиле у земљи и са поносом проносиле кроз свет, односно женама које су својим несебичним радом и залагањем учиниле Ћуприју бољим местом за живот.
Наредни циљ би могао да буде едукација грађанства, у првом реду млађих нараштаја о животним делима жена које су се родиле у Ћуприји или се у Ћуприју однекуд доселиле, ту у њиховом комшилуку живеле и стварале и потпуно незаслужено остале на маргинама историје, заборављене.

Важан ефекат који изложба треба да постигне је почетак активног рада на проучавању и очувању локалног културно-историјског наслеђа, кроз истраживање делатности знаменитих жена Ћуприје, прикупљање историјске грађе, фотографија, аудио и видео записа о њима и писање њихових биографија. Ова изложба у том смислу представља подстрек стручној јавности и обичном грађанству да се о делима великих жена непрестано говори и истражује. Отуд и идеја да се изложба овакве врсте по први пут организује у Ћуприји, што је уједно сврстава међу ретке градове у Србији који су на овакав начин направили омаж својим знаменитим суграђанкама.

daliborka-stojsic

Некадашња Мис Југославије и симбол југословенског шоу бизниса

На постерима се налазе кратке животне приче жена са њиховим фотографијама и илустрацијама везаним за њихов рад. Један од постера посвећен је учитељици Христини Поповић родом из Алексинца, која је крајем 19. века службовала у ћупријској основној школи и у граду на обали Раванице започела борбу за побољшање положаја жена у Србији, одржавши једно од првих јавних предавања на ту тему.

Мало људи зна да је у Ћуприји у јеку Великог рата рођена једна од најталентованијих и најпознатијих балерина међуратне Југославије, Нада Аранђеловић, којој је посвећен један од плаката. Такође, у Ћуприји је рођена и детињство провела и глумица и мецосопран Даница Дана Јоцић која је остварила запажену глумачку каријеру радећи у многим реномираним позориштима и позоришним трупама у Југославији, међу којима и у београдском Народном позоришту. Један од плаката посвећен је великој задужбинарки и добротворки српског народа Босиљки Јанић, унуци Цинцар Јанка Поповића, устаничког војводе. Својим дугогодишњим радом и залагањем епитет знамените Ћупричанке у потпуности је заслужила и докторка Драгица Поповић Шећеров.

Своја места у причи о знаменитим женама Ћуприје заслужиле су и локалне хероине Другог светског рата. Партизанке Живка Дамњановић и Милица Ценић, младе жене које су заљубљене у слободу и идеју револуције дале своје животе у антифашистичкој борби и данас имају своје улице и спомен бисте у граду. На постерима се налазе и животописи великих спортских радница Марије Мање Јовановић и у неку руку њене наследнице, атлетичарке и професорке физичке културе Зорке Ђекић.

bosiljka-janic

Велика задужбинарка и добротворка Босиљка Јанић

Из Ћуприје као града познатог по најбољим лекарима потиче и проф. др Милана Поповић Роловић, један од најпознатијих светских дечјих нефролога и свакако најцењенији у бившој Југославији. Име Ћуприје је у свету прославила и чувена Милица Барић, најпознатија српска харфисткиња родом из чувене чешке колоније на јужном ободу града. Из истог места потекла је најлепша Југословенка свих времена, Мис Југославије и Мис фотогеничности на такмичењу за најлепшу жену света 1968. године, Далиборка Стојшић.

За Ћуприју се везује и име светске рекордерке и европске шампионке у атлетици, чувене Вере Николић која је из града на Морави кренула у поход на најсјајнија одличја, означавајући тако Ћуприју као колевку и центар српске атлетике. На постерима се налазе и подаци о неколико значајних институција које су имале за циљ образовање женске деце, односно добротворни рад. То су Женска занатска школа, Женска домаћичка школа у Добричеву и огранак Женске подружине.

Отварање изложбе заказано је за 20. мај у 19 часова у Галерији Установе културе "Ћуприја" (некадашњи Дом културе "Синђелић").

milana-popovic-rolovic

Чувени дечји нефролог проф. др Милана Поповић Роловић на додели Октобарске награде града Београда

bosiljka-janic

Најпознатија српска харфисткиња Милица Барић

zenska-podruzina

Ћупријска Женска подружина основана је давне 1885. године

otvaranje-zanatske-skole

Отварање Женске занатске школе 1927. године