predstavljanje-monografije

Слика 1: Фотографија са представљања монографије

Млади историчар Стефан Стаменковић представио своју монографију

Дана 11. октобра 2020. године у оквиру обележавања Дана Општине Ћуприја и у организацији Установе културе Ћуприје, одржана је промоција књиге "Знаменити Ћупричани до половине 20. века" аутора Стефана Стаменковића, историчара.

"Овај догађај је организован у оквиру обележавања Дана општине Ћуприја и представља прву од две манифестације, које у оквиру ширег програма општине, организује Установа културе Ћупријe. Промоција монографије о знаменитим Ћупричанима представља својеврсан преседан у досадашњој пракси.

Наиме, ово је прва права научна монографија о историји Ћуприје, односно, о значајним личностима Ћуприје, произашла из пера једног историчара, после чувене монографије "На Морави Ћуприја" Димитрија Ђулића, објављене давне 1977. године.", биле су уводне речи на представљању монографије.

Иако је 2020. годину обележила борба са вирусом COVID-19, може се слободно рећи да је ово био савршен тренутак да једна оваква монографија угледа светлост дана.

znameniti-cupricani-monografija
Слика 2: Јединствена монографија наишла на сјајан пријем код свих присутних

Зато је важно напоменути да се на дан представљања монографије навршило 805 година од првог помена Ћуприје, односно Равног, у званичним српским средњевековним списима, то јест, у чувеном "Житију Светог Симеона" које је свом оцу посветио први краљ из лозе Немањића - Стефан Првовенчани.

Ове године се навршило и 215 година од знамените Иванковачке битке, која је прославила јунаке раваничког и ресавског краја и утрла пут слободарској традицији српског народа.

Данас се навршило и 205 година од чувеног споразума кнеза Милоша и Марашли Али - паше у Ћуприји, којим је завршен Други српски устанак и начињен искорак ка стицању српске независности од Османског царства.

У велике јубилеје спада и 75 година од завршетка Другог Светског рата, највећег сукоба у историји света и коначне победе над фашизмом.

Говорници су нам на изузетно занимљив начин указали на посебност нашег града у цивилизацијском развоју и значај делатности великих људи као важног дела културно-историјског наслеђа. Знаменити Ћупричани су привукли велики број знатижељника и њихових поносних потомака и поново нас окренули завичају и властитој култури као најважнијем постулату развоја једне заједнице . Информације о цени и продајном месту књиге биће накнадно објављене у медијима и на друштвеним мрежама.

znameniti-cupricani-monografija
Слика 3: Стефан Стаменковић, аутор монографије

Стефан Стаменковић је тридесетогодишњи историчар из Ћуприје. Основне и мастер академске студије историје завршио је на Филозофском факултету у Нишу . Учествовао је на неколико међународних научних скупова, објавио десетак научних и стручних чланака и две монографије . Писао је за портал Наша прича који су реализовали Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе из Београда и Центар за студије САД Факултета политичких наука, уз подршку Амбасаде САД у Србији.

Поред бављења научно-истраживачким радом, радио је као демонстратор на Филозофском факултету у Нишу и као наставник историје у основним школама "Ђура Јакшић" и "Вук Караџић" у Ћуприји.

Последњих година је активан као завичајни историчар . Сарађивао је са неколико локалних културних организација и удружења попут Народне библиотеке "Душан Матић", Установе културе Ћуприја, Општинске организације СУБНОР - а Ћуприја, Ротари клуба "Ћуприја - Морава" и др.

Писао је за локални лист Поморавски гласник, радио на пројекту параћинске телевизије "М" под називом Раванички крај и као стручни консултант у снимању играно-документарног филма "Кнез Лазар". Крајем октобра 2018. приредио је изложбу „Ћуприја у Великом рату“ поводом стогодишњице ослобођења, која је била најпосећенија изложба тог карактера у Ћуприји. У сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе из Крагујевца учествовао је у изради студије о споменицима културе на територији општине Ћуприја. Од септембра ове године, вршилац је дужности директора Установе културе Ћуприје.

Монографију „Знаменити Ћупричани до половине 20. века“ можете потражити у градској библиотеци (под условом да сте члан!). Аутор монографије је Љиљани Ђорђевић, директорки Народне библиотеке, уручио неколико својих књига.

Испод можете погледати остале фотографије са представљања монографије.

znameniti-cupricani-monografija
znameniti-cupricani-monografija
znameniti-cupricani-monografija
znameniti-cupricani-monografija
znameniti-cupricani-monografija
znameniti-cupricani-monografija
znameniti-cupricani-monografija
znameniti-cupricani-monografija
znameniti-cupricani-monografija
znameniti-cupricani-monografija
znameniti-cupricani-monografija
znameniti-cupricani-monografija
znameniti-cupricani-monografija
znameniti-cupricani-monografija
skola-glume
predstava-sumrak-bogova